Al decennia lang wordt er in uitgestrekte land in Zuid-Amerika wijn geproduceerd. Het klimaat in Chili land is divers, net als het landschap. Onherbergzame gebieden in het noorden nabij de Andes zijn omgetoverd tot wijngebieden waar premium wijnen worden geproduceerd. Wat zuidelijker zorgt het mediterrane klimaat voor goede omstandigheden om druiven te telen.

Spaanse kolonisatie

De Chileense wijnteelt gaat eeuwen terug. Spaanse ontdekkingsreizigers plantten de eerste Vitis Vinifera, de meest voorkomende druivensoort, wijnranken tijdens de kolonisatie in de 16e eeuw. Rond de 19e kwamen de Chilenen in aanraking met andere druivensoorten via de Fransen. Ze werden geïntroduceerd aan druiven soorten zoals Cabernet Sauvignon, Merlot, Carmenère.

Franse invloeden

Ondanks de jarenlange Spaanse bezetting, hebben de Chileense wijnen meer invloed van Franse wijnen. Rijke Chileense landeigenaren raakten geïnspireerd door de Franse wijnen tijdens hun reizen naar Europa. Daarop volgend besloten ze Franse druivensoorten te importeren.

Wijn technieken en kennis

Indertijd lag Frankrijk in puin waarop Franse oenologen besloten om naar Chili te vertrekken. Een positieve gebeurtenis voor Chileense wijnmakers dankzij de kennis en technieken die de Franse wijnmakers met zich meenamen. Het is ook rond die tijd dat Don Silvestre Ochavía Echazaretta Ochavia Wies oprichtte en Don Maximiano Errazuriz Vina Errazuriz oprichtte. Met druiven en kennis vanuit Frankrijk.

Modernisering

Rond de jaren 80 vond er een omslagpunt plaats. Veel wijnmakers zagen in dat bedrijven gemoderniseerd moesten worden om te kunnen blijven innoveren. Dankzij de investeringen in de modernste technieken is de kwaliteit van Chileense wijnen enorm toegenomen waardoor ze internationaal meer aandacht kregen. Oude rauli houten wijnvaten werden vervangen voor stalen tanken en eikenhouten vaten en er werden speciale irrigatiesystemen ontwikkeld en geïmplementeerd. Chili vergaarde een reputatie als kwalitatief goed wijnland wat ook de export liet stijgen. Deze erkenning werd extra versterkt door de prijzen en awards die werden vergaard bij internationale wedstrijden en proeverijen.

Vandaag de dag is Chili een van de grootste wijnproducenten met enkele tophuizen zoals Errazuriz als uitblinker.