35 artikelen
Van hoog naar laag sorteren
per pagina
35 artikelen
Van hoog naar laag sorteren
per pagina

Hoe ontstaat rode wijn?

Rode wijn wordt over de hele wereld gemaakt van verschillende blauwe druiven. De kleur van rode wijn kan flink verschillen per druivensoort en klimaat. Jonge rode wijn heeft normaal gesproken een violet achtige kleur. Een oudere rode wijn is een stuk donkerder. Dit kan komen doordat oudere wijn langer op eikenhout ligt. De druiven worden na de oogst geperst of gekneusd en het sap met de schil en pitjes gaan vervolgens gisten. Het gistingsproces zorgt ervoor dat de suikers zich omzetten tot alcohol en koolzuur.

Elke wijnmaker heeft zijn eigen methode om rode wijn te maken. Naast bovengenoemde methode draagt het klimaat en het gebruik van de druiven bij aan de smaak van de rode wijn. Des te koeler het klimaat des te frisser de rode wijn is. Op Errazurizshop vind je nog meer interessante informatie over de invloed van het klimaat op rode wijn.

Verschillende soorten rode wijn

In de wereld zijn flink wat soorten rode wijn. Van droge rode wijn tot stevige rode wijn. Voor iedereen is er wel een geschikte wijn. Elke rode wijn heeft een andere smaak en is mede afhankelijk van de druif waarvan het gemaakt is. De druiven waar Errazuriz rode wijn van maakt zijn de volgende:

  • Cabernet Sauvignon
  • Carmenère
  • Petit Verdot
  • Malbec
  • Syrah
  • Mouvèdre
  • Grenache
  • Carignan
  • Pinot Noir
  • Cabernet Franc
  • Merlot

Het grootste deel van de rode wijnen hebben een droge smaak. Tijdens het gistingsproces lossen bijna alle suikers op, waardoor deze ietwat drogere smaak ontstaat. Hoe langer dit proces aanhoudt des te lager de druivensuikers in de wijn zijn. Een rode dessert wijn kent een veel korter gistingsproces waardoor deze rode wijn veel zoeter van smaak is.

Rode wijn in combinatie met eten

Rood vlees wordt vaak geserveerd in combinatie met rode wijn. Natuurlijk zijn er een flink aantal andere gerechten te combineren. Denk bijvoorbeeld aan diverse wildgerechten, kaassoorten en zelfs vis! Zelf experimenteren is natuurlijk ook mogelijk. Kijk binnenkort voor inspiratie op onze receptenpagina.